Volg je hart en je verstand, het leven valt niet te plannen

(BNR Nieuwsradio) – We hebben allemaal wel iemand die ons geïnspireerd heeft in onze carrières. Deze zomer vragen we iedere dag aan onze gast wie dat voor hem was. Op dinsdag doen we dat met economen, en vandaag (11 juli) beginnen we met Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiële Economie aan Tilburg University.

Hij ging wiskunde en natuurkunde studeren, aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Niet echt doordacht, zegt hij nu. ,,Als je achttien bent, hoe maak je dan je keuzes? Intuïtief en spontaan.’’ Zijn ouders vonden het prima. ,,Als ik maar gelukkig was.’’

Maar de studie lag hem niet helemaal. ,,Wiskundigen zijn een beetje nerd-achtig.”

,,Hoogleraar economie Folkert de Roos zei tegen me: u bent niet gelukkig, ik weet daar een oplossing voor. U ruilt natuurkunde in voor econometrie, zo ben ik ik de economie terechtgekomen. De professor koos de student, zo doe ik het nu eigenlijk nog steeds. Hij is altijd een inspiratiebron voor me geweest. Zijn opvolger Hans Visser was ook een heel wijze man. Behalve geluk is wijsheid heel belangrijk in het leven.”

,,Zonder die professoren zou ik misschien wel nooit de wetenschap in zijn gegaan. Ik geloof niet zo in carrièreplanning. Je volgt je hart en verstand. Het leven valt niet te plannen.’’

Luister hier de uitzending terug

Dit bericht is geplaatst in arbeidsmarkt, onderwijs, studenten, Sylvester, Tilburg, Tilburg University. Bookmark de permalink.