Geen reden om de vlag uit te hangen

baro mei 2016Mijn Economische Barometer van mei 2016 daalt 0,1 naar 7,0 vergeleken met april. Mijn toelichting op dit cijfer is de volgende:

Volgens de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) groeit de Nederlandse economie dit jaar met 1,8 procent, 0,2 minder dan afgelopen jaar en aanzienlijk minder dan de raming uit de Miljoenennota die uitging van 2,4 procent groei. “Onderliggend blijven de consumptie van huishoudens en de investeringen groeien. De aantrekkende werkgelegenheid, de lastenverlichting op arbeid en reële loonstijgingen ondersteunen de consumptiegroei, terwijl de verbeterende toestand op de huizenmarkt en de hogere bezettingsgraad de investeringen stimuleren. De werkloosheid daalt gestaag door banengroei, terwijl meer mensen beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt”, aldus een optimistische minister Dijsselbloem in de Voorjaarsnota 2016.

Voorlopig houd ik het op een gematigde groei van de Nederlandse economie tussen de 1,5 en 2 procent in de komende jaren, mogelijk lager mede gezien de structureel lagere aardgasbaten en de kosten van de opvang van vluchtelingen. De komende jaren staan in het teken van herstel van de wereldwijde financiële crisis en er is ook tijd nodig om onder andere de overheidsfinanciën te verbeteren en de werkloosheid terug te dringen.

Dijsselbloem waarschuwt – zijdelings – voor tegenvallers en risico’s in de wereldeconomie, bijvoorbeeld op financiële markten. Terecht, want voor beleggers in aandelen en obligaties ziet het er somber uit. De productiviteitsgroei in ontwikkelde economieën heeft een naoorlogs dieptepunt bereikt, terwijl de WTO-cijfers over de wereldhandel – van groot gewicht voor Nederland – op het niveau van 2008 liggen. Ik zie weinig redenen om de vlag uit te hangen.

Dit bericht is geplaatst in Economische Barometer, inflatie, internationale economie, kredietcrisis, macroeconomie, Nederland, politiek, Sylvester met de tags , , . Bookmark de permalink.