Economische wetenschap is niet simplistisch – Cobbenhagen Lecture Dani Rodrik

universonline – In zijn Cobbenhagen Lecture (18/1) rekende Harvard-econoom Dani Rodrik af met misvattingen over de economische wetenschap, schrijft Ron Vaessen.

De ontvangsthal is een half uur vóór aanvang al zo vol, dat de geluidsdichtheid je de adem beneemt. Een hoge opkomst voor de eerste Cobbenhagen Lecture vandaag. Universiteitsbobo’s, kersverse en vergeten alumni, ze zijn er allemaal. Eenmaal in de aula vullen de stoffen klapstoeltjes zich als vanzelf, zelfs op het balkon zit er wat publiek. Voorzitter van de vriendenclub Oswald Coene is er blij mee en spreekt meermaals de hoop uit dat mensen lid worden.

Aftrapper van het inhoudelijke gedeelte is hoogleraar economie Sylvester Eijffinger. Vol lof kondigt hij de spreker van de dag aan, de Harvard-econoom Dani Rodrik. “Wat maakt Dani zo speciaal,” vraagt Eijffinger zich af. Hij richt zich niet zozeer tot het publiek, als wel tot de gasthoogleraar. “Als wetenschapper, columnist én als mens? Wat is het geheim van Uncle Dani, zoals zijn studenten van Harvard hem noemen?” Daar heeft Eijffinger drie redenen voor.

De eerste: Rodrik is een eersteklas academicus, die baanbrekende gedachten heeft gepubliceerd. Tweede reden: “Dani is één van de weinigen die de kloof kan dichten tussen de academie en de echte wereld.” Rodrik liet zowel de World Bank als het Internationaal Monetair Fonds van gedachten veranderen over het globalisme: dat pakt niet alleen maar goed uit en zeker niet voor iedereen. Derde reden: Rodrik loopt op de troepen vooruit. “Hij is origineel en onafhankelijk, en het meest nog moedig. Tegen de mainstream in, zonder mensen te beledigen. Wereldwijd heeft hij zo veel volgers gekregen.” (lees verder)

Introductie van Dani Rodrik
Pearl van Lonkhuizen en Suzanne Hendricksen winnen Cobbenhagen Scholarship en Prize (univers)
– Zie ook www.cobbenhagenlecture.org
Hier vindt u de link naar de sheets van de Cobbenhagen Lecture

Dit bericht is geplaatst in Brabant, Cobbenhagen Lecture, Harvard, internationale economie, macroeconomie, Sylvester, Tilburg, Tilburg University Society. Bookmark de permalink.