Vluchtelingencrisis is de donkere wolk boven 2016

(De Vijf van Eijff: vijf vragen van de onafhankelijke nieuws website van Tilburg University universonline.nl over een actueel onderwerp)

Hoe zal 2016 er in macro-economische zin uitzien? Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger geeft antwoord op vijf vragen.

1. De Nederlandse economie zit weer in de lift. Blijft die lift ook dit jaar stijgen?
Het is solide groei, maar niet uitbundig. Dat ligt niet aan het bedrijfsleven of aan de consument, maar aan de politiek. Er is te weinig groei omdat er te weinig wordt hervormd. In Nederland is van de herziening van het belastingstelsel niets terecht gekomen. En in landen als Frankrijk en Italië is de economie door het gebrek aan politieke durf al helemaal vastgeroest. Daar gebeurt zelfs niets meer. En onze economie is ook afhankelijk van hoe het in buitenland gaat.

2. Daarover gesproken: geen Chinees vuurwerk dit jaar?
Eerder politiek dan economisch vuurwerk. De Chinese economie is aan het afkoelen en dat heeft consequenties. Dat zag je al op de eerste beursdag van het jaar toen de handel voortijdig werd gestaakt vanwege de grote koersverliezen. Tot nu toe zijn de problemen beheersbaar, mede omdat China ScreenHunter_143 Jan. 14 13.08behoorlijke reserves heeft. De grote uitdaging wordt hoe je economische vrijheid kunt hebben zonder politieke vrijheid. Dat gaat een tijdje goed maar dat houdt een bewind nooit vol.

3. Welk woord zien we dit jaar het vaakst terug in krantenkoppen: banken, banen of beurzen?
Beurzen. We gaan correcties krijgen, en forse ook. Niet alleen in China, ook in de VS gaat dit gebeuren. Niet dramatisch, wel noodzakelijk. Wat voor obligaties al langer duidelijk was, geldt ook voor aandelen: de koerswaardes zijn op dit moment te hoog. En de centrale banken in Europa en de VS zullen voor de beurzen impopulaire maatregelen moeten nemen.

3. Van welke molensteen gaan we het meeste last hebben: de Britse, de Griekse of die van de ‘oliegarchen’? Of is er een ander gevaar?
De Grieken zijn ingekapseld en de olieprijzen blijven voorlopig laag. Dus van die drie Brexit en wel vanwege de onrust die de discussie veroorzaakt. Zo lang de baten hoger zijn dan de kosten, zullen de Britten nooit uit de EU stappen. Maar ze gaan bij onderhandelingen wel tot het gaatje. Dus Europa zal ze binnen moeten houden door concessies te doen. Alweer, ja. Het grootste gevaar is echter de vluchtelingencrisis. Die crisis ondergraaft de cohesie in de samenleving en de politieke stabiliteit, hier en elders in Europa, en daar maak ik me de meeste zorgen over.

5. Nederland is nu een half jaar EU-voorzitter. We mogen aan de bak met vluchtelingen, Brexit en Oost-Europese xenofobie. Maar welke stempel gaat Nederland op economisch gebied zetten?
Het zou prachtig zijn als onder Nederland de eerste stappen naar een fiscale unie worden gezet. Maar dat is niet realistisch. Dat proces is veel moeilijker dan de monetaire of bankunie en gaat decennia duren. Gezien de aard en omvang van de acute problemen waarmee de EU te maken heeft, zal crisismanagement de boventoon voeren en zal er nauwelijks of geen ruimte zijn voor iets anders.

(Klik hier voor de nieuwste editie van universonline)

Dit bericht is geplaatst in China, EU, euro, Europese Commissie, Financiële sector, internationale economie, macroeconomie, monetair, Nederland, overheden, politiek, Vijf van Eijff. Bookmark de permalink.