The city makes us richer, smarter, greener, healthier, and happier

Hierbij het tweede deel van mijn must reads: Triumph of the City door Edward Glaeser, als paperback verschenen bij Penguin Books in 2012 (en als hardcopy bij Macmillan in 2011).

GlaeserHet magistrale boek ‘Triumph of the City’ door Edward Glaeser, die als hoogleraar verbonden is aan het Harvard Economics Department en de Harvard Kennedy School en ook keynote spreker was op de Cobbenhagen Summit (link) op 30 januari 2014 in Tilburg, heeft het denken over de rol van steden bij de economische en sociale ontwikkeling in zowel de wetenschap als in de praktijk op zijn kop gezet. Werden steden daarvoor vaak gezien als haarden van armoede, criminaliteit en vervuiling, na het verschijnen van Glaeser’s boek worden steden nu gezien als ‘how our greatest invention makes us richer, smarter, greener, healthier, and happier’ (verwoord in de ondertitel van zijn boek).

Glaeser is niet alleen dé pionier op het terrein van ‘urban economics’ als vakgebied, maar is ook actief betrokken (geweest) bij de ontwikkeling van Boston en Cambridge MA in de afgelopen jaren. Waarom hebben steden als Boston en Cambridge MA in de afgelopen decennia een enorme economische en sociale heropleving meegemaakt, terwijl juist steden als Detroit en Liverpool alleen maar economische en sociale neergang hebben gekend?

Het antwoord is volgens Glaeser eigenlijk heel eenvoudig te geven. Boston en Cambridge MA hebben niet alleen het voordeel gehad van topuniversiteiten als Boston College en University, Harvard en MIT, maar hebben actief ingezet op het behouden van de opgeleide professionals door nieuwe bedrijven en initiatieven met een hoge toegevoegde waarde op te zetten en het binden van professionals met uitstekende voorzieningen op het gebied van cultuur, ontspanning, gastronomie, mobiliteit, etc.

Steden als Detroit en Liverpool hebben zich na hun industriële glorietijd niet weten te vernieuwen en zijn daarna vervallen in een sterke neerwaartse spiraal van armoede, criminaliteit en vervuiling. Het boek van Glaeser is een must read voor alle beleidsmakers, economen, geografen en politici.

Dit bericht is geplaatst in Cobbenhagen Summit, macroeconomie, politiek, Sylvester, Tilburg University. Bookmark de permalink.