Protectionisme steekt de kop op

(Mijn quotes uit De Volkskrant van gisteren)

Sylvester Eijffinger, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, ziet drie trends. ‘Ten eerste neemt het verschil in loonkosten af tussen landen als China en India enerzijds en Europa en de VS anderzijds. Dat komt niet alleen omdat daar de lonen stijgen,maar ook omdat hier de arbeidsmarkten flexibeler worden en arbeid goedkoper. Maar ten tweede speelt zeker ook een rol dat offshoring is omgeslagen in reshoring. De rijke landen halen weer bepaalde activiteiten terug.

En dat kan door nieuwe technologie als robots en 3D-printen. In veel van de vroegere rustbelts (zie ook hier) in de VS en Europa komen nieuwe bedrijfjes tot stand die met nieuwe technologie weer goederen in eigen land produceren die naar de Derde Wereld waren verplaatst. De rustbelts veranderen in wat brainbelts worden genoemd.

In Europa en de VS groeit de aversie tegen meer vrijhandel. Protectionisme neemt snel toe onder druk van populisme. Eijffinger zegt dat alleen al binnen de OESO nu ‘elke dag een protectionistische maatregel’ wordt genomen. Dit zal de terugloop van de wereldhandel alleen maar nog verder versterken.

(Lees hier de PDF met het volledige artikel))

Dit bericht is geplaatst in internationale economie, macroeconomie, Media met de tags , . Bookmark de permalink.