Must-read: Toezicht als Beroep

(Theodor Kockelkoren, Toezicht als Beroep, Gentian Publishing, 2016)
Toezicht als beroep
Theodor Kockelkoren, de langstzittende bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft een buitengewoon lezenswaardig en nuttig boek geschreven over zijn ervaringen maar ook motivatie van (extern) toezichthouder op de Nederlandse banken, verzekeraars en tussenpersonen. De AFM is verantwoordelijk voor het gedragstoezicht op de financiële instellingen en heeft zijn plaats in het Nederlandse toezichtslandschap moeten bevechten. Kockelkoren was hiervoor als Mr AFM in hoge mate verantwoordelijk voor naast de eerdere voorzitters Arthur Docters van Leeuwen en Hans Hoogervorst.

Hij schuwde stevige uitspraken niet, zoals de opmerking in het FD van november 2009 dat banken en verzekeraars nog ‘knollen voor citroenen’ verkochten. Hij heeft zich hiermee niet populair gemaakt. Dat is ook nooit zijn bedoeling geweest, omdat hij pleit voor een idealistische toezichthouder en de lezer een kijkje geeft in de persoonlijkheid en vereiste vaardigheden van een idealistische toezichthouder, die zowel de staat als de eigen organisatie nodig heeft om voldoende effectief en succesvol te kunnen zijn.

Als lid van de Commissie-Maas (Code Banken) en de Commissie-Wijffels (Structuur Nederlandse Banken) kan ik zijn argumenten en pleidooi voor een idealistische toezichthouder goed begrijpen en invoelen, maar mis ik de rol van de interne toezichthouder (de Raad van Commissarissen) die de eerste verdedigingslinie bij banken en verzekeraars is. Volgens de Commissie-Maas is ‘bad risk management, poor governance’ als combinatie verantwoordelijk geweest voor het ontstaan van de kredietcrisis.

De interne toezichthouder, dus de Commissarissen, dienen in voldoende mate deskundig, onafhankelijk, integer te zijn en voldoende tijd te hebben om hun toezichtstaken te kunnen uitoefenen. Daar ligt mijns inziens het echte probleem. Niettemin is Kockelkorens boek een ‘must-read’ voor toezichthouders en niet-toezichthouders.

(Elk jaar bespreek ik must-reads voor tijdens de vakantie. Dit is de tweede in een serie van drie)

Dit bericht is geplaatst in Commissie Wijffels, Commissie-Maas, Financiële sector, kredietcrisis, Nederland, overheden, pensioen, Sylvester, toezicht financiele sector. Bookmark de permalink.