Koningin Máxima opent Jheronimus Academy of Data Science

jads-bron-provincie-brabantVandaag opent Koningin Máxima de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch. De gedachte voor een Graduate School of Data Science is ontstaan in januari 2014 op de eerste Cobbenhagen Summit die georganiseerd is door Tilburg University Society (toen UvT Sociëteit).

De voorzitter van het Stichtingsbestuur van Tilburg University Jan Hommen vroeg aan de beide collegevoorzitters Koen Becking en Jan Mengelers van Tilburg University en de TU Eindhoven waarom beide universiteiten niet beter samenwerken en hun complementariteit beter benutten. Dat leidde ertoe dat beide collegevoorzitters hun intentie uitspraken om beter samen te werken en heeft uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van JADS die vandaag geopend wordt.

Data science richt zich op het onderzoeken van en betekenis geven aan grote hoeveelheden gegevens, ‘big data’. Veel datasets zijn zodanig groot geworden, dat organisaties en ondernemingen deze zelf niet kunnen analyseren en hiervoor de wetenschappelijke expertise van universiteiten inschakelen. De resultaten van data science kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het het maken van beleid en de ontwikkeling van innovaties voor het bedrijfsleven en de samenleving.

In de academie werken de Technische Universiteit Eindhoven en de Tilburg University samen met het internationale bedrijfsleven in de regio Brabant en daarbuiten. Door deze samenwerking kunnen de ‘big data’ vanuit verschillende wetenschappelijk disciplines worden benaderd (juridisch, economisch, technologisch en sociaal). De provincie Noord-Brabant en de gemeente ‘s-Hertogenbosch maken ook deel uit van het samenwerkingsverband van JADS.

Koningin Máxima woont eerst het openingsprogramma bij in de Mariakapel en krijgt aansluitend een rondleiding door het gebouw. Daar praat zij met studenten en wetenschappers over de activiteiten van de academie. Als afsluiting verricht zij de opening van de academie.

(Lees meer in het Brabants Dagblad)

Dit bericht is geplaatst in Brabant, business administration, Cobbenhagen Summit, Nederland, onderwijs, studenten, Tilburg, Tilburg University, Tilburg University Society met de tags , . Bookmark de permalink.