Kom op met de vlaktaks!

(universonline) – Sylvester Eijffinger is behalve topeconoom ook CDA-denker en een kenner van het politieke onderhandelingsspel. Hoe denkt hij dat het regeerakkoord eruit gaat zien? Vijf kenteken

1. Professor Eijffinger, heeft de redelijkheid dan toch gewonnen aangezien de populistische partijen zo klein zijn gebleven bij de verkiezingen?
“Ja, ik denk dat we van een ‘Dutch turning point’ kunnen spreken. Mensen zien het gerommel van Trump en de Brexit en denken terecht: dat willen we hier niet! Ik heb dat idee na de verkiezingen meteen opgeschreven voor Project Syndicate. Ha, net als Mozart: het stuk rolde er praktisch in één keer uit.”

2. Op dit moment zijn de partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks volop in onderhandeling om een kabinet te vormen. Komen ze eruit?
“Het zou kunnen, maar ik denk dat het niet gaat lukken met GroenLinks. Die partij wil te veel nivelleren en te radicaal hervormen. VVD heeft juist na jaren nivelleren met regeringspartner PvdA iets goed te maken met de eigen kiezers. Het is tijd om ze wat terug te geven in de portemonnee. Dat zie ik niet gebeuren met een partij als GroenLinks. Ze onderhandelen nog, maar dat is waarschijnlijk vooral ritueel.”

3. Uw voorspelling: uiteindelijk komt de ChristenUnie erbij.
“Zodra de onderhandeling met GroenLinks mislukt, komt CU erbij en dat lijkt me niet verkeerd. Let wel, het waren precies de degelijke christelijke partijen waaronder ChristenUnie die wél iets kritisch durfden te zeggen over hoe bijvoorbeeld Erdoğan met zijn volk omgaat na de mislukte coup. VVD praat graag over normen en waarden, maar bij de christelijke partijen zit het ethisch besef ook echt in het DNA!” Vijf kenteken

4. Hoe moet het regeerakkoord er volgens u uitzien?
“Drie elementen zouden wat mij betreft voorop moeten staan. Eén: het belastingstelsel moet nu eindelijk worden aangepakt, want zelfs de belastingdienst snapt het niet meer. Laten we nu eindelijk naar die vlaktaks gaan: gewoon kraakhelder voor iedereen 35 procent. Twee: er moet een structurele oplossing komen voor het vluchtelingenvraagstuk. Drie: er moet een digitale agenda komen. Hoe gaan we mee in de informatie- en communicatietechnologie? We moeten front-runner worden, zoals Tilburg University dat ook is met JADS in Den Bosch. En daarnaast moet de pensioenproblematiek worden opgelost en de toestand in de verpleegsector aangepakt. Wat er is gebeurd met de verzorgingshuizen, de PGB en mantelzorg onder het vorige kabinet is schandalig.”

5. Kunnen de partijen elkaar hierin vinden?
“Voor een deel wel, maar voor een deel ook niet. Mijn devies is dan om dit keer nu eens goede uitruilen te doen, dus niet zoals VVD en PvdA de afgelopen periode hebben gedaan, met halfbakken en vaak ronduit slechte plannen tot gevolg. Denk aan de wet voor flexwerkers die vooral veel mensen werkloos maakte.”

(Zie hier de pdf en hier de jpg)

Dit bericht is geplaatst in belasting, macroeconomie, Nederland, politiek, Project Syndicate, Sylvester, Vijf van Eijff. Bookmark de permalink.