Ga op vakantie of los je leningen af

(universonline) – Een karig groeiende economie, onrust op de beurzen, Brexit (of Bremain), de drie T’s (terreur, TTIP en Turkije), een coalitie die zichzelf in de houdgreep heeft, een onmachtige EU die te machtig is. Ga dan nog maar eens met een gerust hart op vakantie. Geen nood. Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger stelt in vijf stappen iedereen gerust.

Vijf kenteken1. Waarom mag de burger van u met een blij gevoel de zomer in?
Omdat ik denk dat we wel eens sneller uit de nasleep van de crisis kunnen geraken dan nu iedereen denkt. Het voordeel van heel veel krimp is dat je ook weer veel kunt groeien. Er is al weer sprake van substantiële groei in de reële economie. Veel startups ja, maar dat is gewoon een modeterm voor iets dat van alle tijden is. Wel nieuw is dat er nooit eerder zoveel mensen tussen de 30 en 35 jaar oud een eigen bedrijf zijn begonnen. Daar gaan we dus over drie, vier jaar de vruchten van plukken.

2. Over reële economie gesproken: U gaat vast ook in Nederland op vakantie om onze eigen economie aan te jagen?
Nee. Mijn vrouw en ik gaan zoals altijd naar de Provence. Maar als het goed weer is, moet je vooral ook in Nederland op vakantie gaan, zeker.

3. In ieder geval is dat waar we kennelijk allemaal gelukkig van worden: niet sparen maar uitgeven, en dan vooral in eigen land… Toch?
Dat is goed voor de economie, ja. Of we daar nou gelukkiger van worden… Geluk is intrinsiek. Dus van spullen kopen en geld uitgeven, word je niet per se gelukkig. Maar ja, dat wordt je op dit moment ook niet van de spaarrentes. Nederland en Duitsland hebben een saving glut, een enorm spaaroverschot. Dus toch maar uitgeven dan.

Vijf kenteken4. Maar dan vooral niet aan grote bedrijven, laat staan multinationals. Want klein is fijn en macro-economisch denken heeft zijn langste tijd gehad, toch?
Multinationals hebben veel belang bij politieke stabiliteit. Daar moeten zij dan ook hun verantwoordelijkheid in nemen. Nu meer dan ooit, gezien de toenemende populariteit van alles dat anti-establishment is. Zelf heb ik niets tegen grote bedrijven, zolang het geen monopoliewinsten tot gevolg heeft. En zolang die bedrijven niet de shareholder value maar de stakeholder value voorop stellen. Dan volgt de shareholder value vanzelf.

5. Voor wie niet op vakantie gaat en geld over heeft, waar kun je dat geld het beste parkeren of investeren?
Werk het rijtje maar af. Op een spaarrekening zetten? Levert niets op. Obligaties? N-i-e-t doen. Aandelen? Dat zijn de communicerende vaten van obligaties en dus ook gevaarlijk. Pensioenpotjes? Zie spaarrekeningen. Vastgoed? De markt in Amsterdam is al flink oververhit aan het raken. Dus de enige optie is: aflossen. Dat geldt voor je hypotheek en voor alle andere leningen die je mocht hebben.

(Zie hier de pdf en hier de jpg)

Dit bericht is geplaatst in huizenmarkt, inflatie, internationale economie, macroeconomie, Nederland, pensioen, rente, Sylvester, Vijf van Eijff. Bookmark de permalink.