Financiële repressie holt koopkracht spaargeld uit

baro mrt 2016Mijn Economische Barometer voor maart 2016 blijf ongewijzigd op 7,1 in vergelijking met februari. Mijn toelichting op dit cijfer is de volgende:

Het kabinet Rutte sleept zich naar de eindstreep. Terugkijkend zien we dat de PvdA/VVD-coalitie het grootste deel van haar regeerperiode bezig is geweest met bezuinigingen en lastenverhogingen. Tegelijkertijd was de regering minder streng voor zichzelf: de Nederlandse staatsschuld en het overheidstekort zijn in beperkte mate teruggedrongen, ’s lands financiën liggen in Brussel onder het vergrootglas.

De huidige rente en inflatie zijn voor Nederland als schuldenaar prettig – de regering ziet de schulden van overheden geleidelijk en bijna onzichtbaar wegsmelten. Tezamen met de lage reële rente (het verschil tussen rente en inflatie), die al jaren negatief is, verslechtert dit de financiële positie van burgers en bedrijven. Deze financiële repressie tast al jaren de koopkracht van hun spaartegoeden aan. Bovendien kunnen spaarders en beleggers, die moeite hebben om de reële waarde van hun vermogen op peil te houden, hierin alleen slagen door grotere risico’s aan te gaan. De op volle toeren draaiende geldpers van Europese Centrale Bank maakt het er niet beter op. Zo leggen wij de basis voor de volgende financiële crisis en dan begint het weer van voren af aan.

Het tijdperk van financiële repressie is nog lang niet afgelopen. Net als Nederland vertikken veel landen in de eurozone het om hun tekorten en schulden terug te dringen. Structurele hervormingen van de arbeidsmarkt, belastingen, gezondheidszorg, pensioenen en woningmarkt en het verminderen van bureaucratie en regelgeving zijn er niet erg populair.

Dit bericht is geplaatst in belasting, ECB, Economische Barometer, EU, euro, macroeconomie, Nederland, politiek, rente met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.