“De westerse politieke elites zijn de gemiddelde mens vergeten”

(Hierbij enkele quotes uit het ESB-interview met Dani Rodrik, onze keynote speaker tijdens de Cobbenhagen Lecture 2017)

We hebben een kloof geschapen tussen de samenleving en de elite. In feite hebben mensen het gevoel dat politici, beleidsmakers en de intellectuele elites een agenda hebben uitgevoerd zonder oog te hebben voor hun belangen – belangen waarvoor zij eigenlijk verantwoordelijkheid zouden moeten dragen. In die agenda van de elites lijkt het bevorderen van de globalisering als doelstelling voorop te staan. Globalisering is echter geen doel op zich – het is een middel om het menselijk welbevinden te bereiken en een betere economische vooruitgang. Het is verkeerd om deze prioriteiten om te draaien en economische globalisering als doel op zich na te jagen als dat de gemiddelde mens niet dient.

De politieke elites hebben nadrukkelijk een globaliseringsagenda nagestreefd, gericht op economische productie. In Europa wordt dit bijvoorbeeld geïllustreerd door de in Brussel gevestigde Europese integrationisten en door het gemeenschappelijk monetaire beleid van Frankfurt. En in de Verenigde Staten resulteerde het in een reeks van handelsovereenkomsten, met het doel zich open te stellen naar de wereld toe.

Concurrentievermogen wordt bepaald door een zeer breed scala van factoren – en de wereld is nog steeds niet helemaal plat, integendeel. Een land kan concurrerender worden door zijn beroepsbevolking meer vaardigheden bij te brengen, een productievere werkomgeving te faciliteren of een beter ecosysteem met goede lokale voorzieningen en een productieve clustering van kleine en middelgrote ondernemingen te creëren. Er zijn vele dingen die je kunt doen om je productiviteit te verhogen, naast het verlagen van lonen of het terugdringen van regelgeving. Dat zijn maatregelen die hun doel voorbijschieten.

Lees hier het volledige interview door Robert Kleinknecht en Heiko Jessayan
Dit is de link naar ESB (inloggen verplicht)
Download hier de pdf

Dit bericht is geplaatst in Cobbenhagen Lecture, EU, euro, Europese Commissie, Harvard, internationale economie, kredietcrisis, macroeconomie, Media, overheden, politiek, Sylvester, Tilburg University Society. Bookmark de permalink.