De Vijf van Eijff

Ook op de beurzen regeert de hysterie

Vijf vragen van de onafhankelijke nieuws website van Tilburg University (universonline)

Eerst was iedereen doodsbenauwd voor Grexit, toen weer voor China. Is al die paniek terecht? Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger geeft antwoord.

Staan we aan de rand van een nieuwe economische crisis?

Beurzen worden altijd door één van twee emoties geregeerd: optimisme of pessimisme ofwel door hebzucht of door angst. De laatste regeert op dit moment. China is niet de oorzaak van die angst, alleen maar de aanleiding. Er is niets mis met de onderliggende economie van China. Je kunt het huidige beursklimaat vergelijken met dat van 2013. Toen reageerde de beurs heel fel op Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve System, omdat hij aankondigde de overliquiditeit van de centrale bank aan te gaan pakken.

ScreenHunter_98 Sep. 17 12.34Zijn opvolger Janet Yellen liet dat nu weer doorschemeren. Dat leidt tot onrust. De financiële markten zijn te lang te verslaafd geweest aan het ruimhartige beleid van de centrale banken. Daardoor overheerst nu de angst. Terwijl het met de reële economie gewoon goed gaat. Dus crisis: nee. Het is slechts een correctie waar het al heel lang wachten op was.

Elk land van een beetje formaat lijkt mondiale malaise te kunnen veroorzaken. Welk land baart u de meeste zorgen?

Amerika heeft sinds tijden niet zo lang een opwaartse conjunctuur gehad. Wel zes jaar. Ik maak me daarom een beetje zorgen over de VS en in het verlengde daarvan het over Verenigd Koninkrijk. Maar daar staat het herstel in Europa tegenover. Dat China nu een stapje terug doet, is niet zo dramatisch. Ik maak me dan ook geen zorgen over een recessie op korte termijn. Al zal de groei niet snel meer 4 of 5 procent zijn. Het is dus gewoon de golfbeweging van de conjunctuur.

Raakt de maatschappij dan veel sneller zeeziek dan voorheen?

De hectiek en nervositeit, het reageren op elke nieuwsprikkel, is een onmiskenbare trend van dit
tijdsgewricht. Dat zie je in heel onze maatschappij terug, en dus ook in de economie. De korte horizon, de grotere hysterie beheersen ook de financiële markten.

Er zijn ook andere bedreigingen. Zo kan de vluchtelingencrisis Europa verscheuren. Moeten we dan terug naar de oude EEG?

De EEG terug? Dat moet je niet willen. Echt niet. Heel veel van wat politiek, economisch en sociaal is opgebouwd, gaat dan weer verloren. Wat wel nodig is, is dat de politiek de zwakke onderdelen uit Schengen aanpakt. De afspraak is open binnengrenzen en versterkte buitengrenzen. Nou, dat laatste is nooit gebeurd. Daarin hebben Europese leiders tot nu toe verzaakt. Hoe langer ze daarmee wachten, hoe meer het gaat kosten.

U wordt niet vrolijk bij de gedachte dat uw portemonnee weer gevuld is met dubbeltjes, kwartjes, guldens en prachtige ontwerpen van Jaap Drupsteen?

Ja, ach… die ontwerpen van Drupsteen: prachtig! Echt prachtig. Maar natuurlijk gaan we niet terug naar de gulden. De euro is waar we met heel Europa op hebben ingezet. Dat proces is niet meer te stoppen.

(Klik hier voor de nieuwste editie van universonline)

Dit bericht is geplaatst in China, EU, euro, Fed, Financiële sector, internationale economie, macroeconomie, monetair, Nederland, Tilburg University, Vijf van Eijff. Bookmark de permalink.