De ECB gaat haar boekje te buiten

(universonline) – Het ECB-bestuur heeft het opkoopprogramma van staatsobligaties uitgebreid van 60 naar 80 miljard euro per maand. Ook worden nu bedrijfsobligaties opgekocht en is de stallingsrente verder verlaagd naar -0,4 procent. ECB-president Draghi wil hiermee deflatie voorkomen en inflatie stimuleren. Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger geeft antwoord op vijf vragen. (pdf)

1. U bent zeer kritisch over het besluit van de ECB om nog meer obligaties op te kopen en de rente laag te houden. Waarom?
“De ECB is onafhankelijk. Omdat we met zijn allen vinden dat monetair beleid uit het politieke domein moet worden getrokken, mogen maatregelen van de ECB geen herverdelingseffecten beogen. Sinds 2008 hebben we echter negatieve reële rentes en soms zelfs negatieve nominale rentes. Het ECB-beleid onder Draghi zorgt ervoor dat de besparingen kleiner worden en schulden gesubsidieerd worden. Ofwel: herverdelingseffecten waarbij de zuidelijke landen in Europa profiteren van de besparingen in het noorden, waar spaartegoeden en pensioenen nu slinken. Dat is in strijd met de statuten.”
2. Tot nu toe werd het opkoopbeleid door economen toegejuicht. Waarom is dat nu ineens verkeerd beleid?
“Nou, ik heb het zelf nooit toegejuicht, al snapte ik nog wel waarom de ECB onder voorwaarden obligaties wilde opkopen. Maar nu worden obligaties opgekocht zónder dat er voorwaarden worden gesteld. Dat komt allemaal op de balans van de ECB, die nu daardoor al voor een derde uit niet al te betrouwbare producten bestaat. Zodat de ECB de rente nu ook niet eens meer kàn verhogen. En dat begon allemaal met Draghi toen hij twee en een half jaar geleden riep: ‘whatever it takes’.Draghi wil coûte que coûte naar die twee procent inflatie. Maar hij heeft last van tunnelvisie. Dit beleid staat gelijk aan vol het gaspedaal indrukken terwijl de koppeling niet werkt.”
Vijf kenteken
3. Wiebes, Dijsselbloem, Knot hebben openlijk hun irritatie en onvrede geuit. Is dat voor de bühne, want Nederland kan hier toch niets aan veranderen?
“Als de ECB haar mandaat overschrijdt, dan mag je daar als politicus iets van vinden. Het probleem is dat besluiten tegenwoordig binnen de ECB bij meerderheid van stemmen worden genomen. De rijkere landen in het noorden verliezen het dan van de economisch zwakkere landen in het zuiden. Ook dat valt Draghi te verwijten: hij heeft bewust gebroken met het consensusbeleid van zijn voorgangers en bestuurt de ECB als een moderne Machiavelli.”
4. Gaat Europa nu Japan achterna, het land waar de hele economie al jaren muurvast zit?
“Japan zit zo vast omdat het weigerde forse structurele hervormingen door te voeren. In Europa gebeurt nu hetzelfde: door het ruime geldbeleid van de ECB hebben landen als Italië en Frankrijk noodzakelijke hervormingen in de ijskast gezet.”
5. Zijn jonge mensen zoals de huidige TiU-studenten degenen die hiervoor de prijs gaan betalen, in de vorm van geen of belabberde pensioenen?
“Ik maak me om hen niet zo veel zorgen. Het is eerder de generatie tussen de 50 en 70 jaar die de prijs betaalt. En dat doen we omdat er één hele grote fout is gemaakt: het marktconform maken van de rekenrente voor pensioenfondsen. Was dat niet gebeurd, dan was de dekkingsgraad nu niet zo laag geweest.”

Dit bericht is geplaatst in Centrale banken, ECB, EU, euro, inflatie, internationale economie, macroeconomie, Media, monetair, rente, Vijf van Eijff met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.