‘Brabantse Bilderberg’: Beter samenwerken met andere EU-regio’s

(Omroep Brabant) – Europese regio’s werken niet goed genoeg samen om de economie te behouden en te versterken. Voor Brabant valt als regio op die manier nog veel te halen, bleek tijdens de derde Cobbenhagen Summit vrijdagavond. Denkers, ondernemers en overheden verenigen zich één keer per jaar om te praten over de toekomst van Brabant. “De honderd belangrijkste beslissers van de provincie zitten hier dan aan tafel”, legt professor Sylvester Eijffinger uit. Hij bedacht de ‘Brabantse Bilderberg’ een aantal jaar geleden en zat ook vrijdagavond in het Noordbrabants Museum de derde bijeenkomst voor.

CobbenhagenDe rol van de regio in Europa stond centraal. Die regio’s werken niet goed genoeg samen, meent Belgische minister Kris Peeters van Werk, Economie en Consumenten. De problemen waar de Europese Unie nu voor staat, kunnen beter door regio’s worden opgelost dan door staten. “Als regio’s beter samenwerken met de EU, voelt de EU voor burgers ook dichterbij.”

De honderd ‘beslissers’ van Brabant maakten na drie jaar Cobbenhagen Summit de balans op. Op gebieden als landbouw, voedsel, transport, energie en milieu is veel mogelijk gemaakt, naast de zelfrijdende auto’s in Helmond, het Brabants energieakkoord en een stevige lobby om verkeersproblemen op te lossen. “Ik ben wel trots, maar dat is niet genoeg. Die trein moet in beweging blijven”, evalueert Eijffinger het afgelopen jaar. “De Cobbenhagen Summit is ook niet vrijblijvend. Alles wat we doen, wordt gerapporteerd.”

Commissaris van de koning Wim van de Donk hoopt dat de denkers en doeners van de provincie ‘zonder hulp van Den Haag’ een voorbeeld vinden in de verbeeldingskracht van schilder Jeroen Bosch, momenteel te zien in het Noordbrabants Museum.

(Lees hieronder meer over de Cobbenhagen Summit 2016)

Dit bericht is geplaatst in Cobbenhagen Summit, EU, Europese Commissie, macroeconomie, Media, Nederland, politiek, Tilburg University Society met de tags , , , . Bookmark de permalink.