Belangrijke rol voor overheid en markt bij energietransitie – update

(Update: lees hier het verslag in de nieuwsbrief van Tilburg University Society)

Tijdens de dertigste bijeenkomst van Tilburg University Society op 11 mei 2017, traditiegetrouw in Sociëteit De Witte in Den Haag gehouden, lieten twee eminente sprekers hun licht schijnen over dit thema.

Prof. Saskia Lavrijssen ging in op de rol van de staat in de huidige energietransitie.  De overheid dient wetgeving tijdig aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen, vooral met het oog op de consument. Consumenten die zelf energie opwekken of zich in toenemende mate bij energiecoöperaties aansluiten hebben recht op duidelijke regels in dit speelveld. Ook voor investeerders en ondernemingen is dit geen overbodige luxe. Saskia Lavrijssen is hoogleraar Economic Regulation and Market Governance of Network Industries aan de UvT.

Dr. Henk Don, onder andere bestuurder van de ACM en ex-directeur van het CPB, benadrukte in zijn speech dat de energiemarkt nu nog betrekkelijk eenvoudig en overzichtelijk is. Toch voelen consumenten zich niet sterk betrokken. In de toekomst wordt het complexer met nieuwe energiediensten en –producten. Er zijn producten en diensten nodig die effectief inspelen op de juiste signalen, maar ook begrijpelijk zijn en makkelijk in het gebruik. Vaak hebben die marktpartijen daar ook data voor nodig, bijvoorbeeld via de slimme meter. Wil je consumenten mee krijgen dan is het belangrijk dat bedrijven de privacy van de consumenten waarborgen en consumenten eigenaar van hun eigen data blijven.

Video impressie

Klik hier voor de video impressie van de bijeenkomst op YouTube, met een introductie door Sylvester Eijffinger en een compacte versie van beide speeches. De powerpoint slides van Saskia Lavrijssen kunt u hier downloaden, de speech notes van Henk Don kunt u hier vinden.

Dit bericht is geplaatst in Brabant, business administration, Nederland, onderwijs, overheden, politiek, Sylvester, Tilburg University Society met de tags , , . Bookmark de permalink.