Tekort valt mee, maar snel geloofwaardig hervormen

DFT) – Het begrotingstekort van 4,5% dat het CPB donderdagochtend presenteerde valt naar eerdere ramingen ‘iets tegen’, stelt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger. ,,De terugval in de laatste maanden is vooral te wijten aan het verlies aan vertrouwen bij producenten en consumenten.” Snel effectieve hervormingsmaatregelen tonen is de enige weg, zegt Eijffinger.

Want Nederland moet volgens de Brusselse termijnen binnen drie tot vier weken voor de Europese Commissie aangeven hoe het dit tekort op de lange termijn wegwerkt.

,,Geert Wilders van de PVV zegt daar waarschijnlijk veel meer tijd voor nodig te hebben. Nou, die krijg je absoluut niet van de Commissie. Dan belandt Nederland is het scenario waar het direct zwaar moet bezuinigen, aldus Eijffinger (Universiteit van Tilburg), de enige Nederlander in het monetair expertpanel van het Europees Parlement. ,,Dan is er geen weg terug, moet je zwaar bezuinigen en precies volgens de wensen van Brussel.”

,,Maar veel structurele maatregelen op de arbeids- en woningmarkt kun je direct invoeren, mét structurele effecten”, zegt de hoogleraar. ,,De ww-duur verkorten en versoepeling van het ontslagrecht – zeer nodig in recessietijd – zijn snel in te voeren. Ook verhoging van het eigen woningforfait kan direct, net als de huurliberalisatie en beperking van het scheefwonen van mensen met hoge inkomens in sociale huurwoningen kun je direct afkondigen”, zo schetst hij de ruimte.

(Lees ook Nu keuzes maken helpt het land, Metronieuws).
(Lees hieronder meer).

This entry was posted in macroeconomie, Media, Nederland, politiek. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = vijf

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>