Niet bezuinigen op omscholing werknemers

Voor het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad werk ik mee aan de Economische Barometer, die de opvatting van een heel scala aan betrokkenen weergeeft over de stand van de economie in Brabant en Nederland. Mijn commentaar voor maart 2012 is als volgt:

Sinds 1 januari 2012 is het mes gezet in een aantal omscholingsprojecten van het UWV. Een deel van de projecten moet worden stopgezet. UWV heeft geen budget voor opleiding en scholing. Soms hebben werkgevers potjes die ze kunnen aanspreken voor dergelijke projecten, maar een deel zal sneuvelen.

In West-Brabant liep bijvoorbeeld een leer/werk-project om vijftigplussers om te scholen tot installatiemonteurs, dat geen doorgang meer kan vinden Het kabinet snijdt zichzelf met deze bezuinigingen in de eigen vingers. De arbeidsmarkt heeft nu meer dan ooit behoefte aan projecten om werknemers om te scholen.

Werklozen moeten juist zo snel mogelijk weer aan de slag geholpen worden. Hoe langer werknemers thuis zitten, hoe moeilijker ze weer aan het werk komen. Ze hebben eenvoudigweg meer moeite om weer in het arbeidsritme te komen.

Ik pleit voor het Deense model, waarbij de oude en nieuwe werkgever, uitkeringsinstantie en werknemer samen binnen een jaar zorgen voor een nieuwe baan. Hopelijk komt in ons land ook een gecoördineerde actie om de arbeidsmarkt uit het slop te trekken. Verkorting van de WW-uitkering en versoepeling van het ontslagrecht zijn hard nodig hard nodig, maar het kabinet mag deze omscholingsprojecten als flankerend arbeidsmarktbeleid niet vergeten.

Mijn cijfer voor de BD/ED Barometer van zaterdag 17 maart 2012 is: 5,5 (dus hetzelfde cijfer als februari 2012).

Klik hier voor de Barometer van voorgaande maanden.

This entry was posted in Economische Barometer, macroeconomie, Nederland. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


5 × = dertig

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>